Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Het levenspad van Liesbeth List

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Het levenspad van Liesbeth List Empty
BerichtOnderwerp: Het levenspad van Liesbeth List   Het levenspad van Liesbeth List Icon_minitimewo 1 nov 2017 - 10:38

Het levenspad van Liesbeth List
CULTUUR
Rinske Wels– 23:16, 31 oktober 2017


Het levenspad van Liesbeth List 117
De biografie (met cd) 'Liesbeth List. De dochter van de vuurtorenwachter' is geschreven door Dave Boomkens. Luitingh-Sijthoff; 256 blz. € 29,99. ©️ RV

Dave Boomkens, biograaf van Liesbeth List, in de Roomolenstraat in Amsterdam. ©️ Joris van Gennip
Zangeres en vedette Liesbeth List vond het Nederlandstalige chanson uit. Niet zo lang geleden maakte ze bekend dat ze zich terugtrekt uit de openbaarheid omdat ze lijdt aan dementie. Trouw maakte een wandeling door Amsterdam met haar biograaf.
De zangeres is 75, er toert een musical over haar leven door het land en vandaag verschijnt haar biografie 'Liesbeth List. De dochter van de vuurtorenwachter'. Haar biograaf, Dave Boomkens, neemt ons mee naar een aantal plekken in Amsterdam die belangrijk zijn geweest in haar leven. Om te beginnen de Kloveniersburgwal. Daar, op nummer 103, kocht List een huis nadat ze begin 1979 weg was gegaan bij haar geliefde, schrijver Cees Nooteboom. Een statig grachtenpand met een halfronde deur omlijst door prachtige ornamenten.

In dit huis begon het nieuwe geluk voor List. Ze ontmoette vrij snel na haar breuk met Nooteboom restaurateur Robert Braaksma, haar grote liefde. En ze werd er moeder, op haar 41ste, terwijl ze altijd te horen had gekregen dat ze geen kinderen kon krijgen. "Ze was er ongelooflijk gelukkig mee", zegt Boomkens, "Daar was ze ook heel open over in de media. Ze heeft een dik plakboek met verhalen over die zwangerschap. Iedereen leefde mee." Toevallig stapt de huidige bewoonster net de deur uit. Of ze weet dat ze in het voormalige huis van Liesbeth List woont. "En van de eerste Jan Six", reageert ze, "dat vind ik leuker".

Uiteindelijk verhuisde het gezin naar Hilversum vanwege parkeerproblemen; List moest 's nachts na een optreden soms uren rondjes rijden om haar auto kwijt te kunnen. Ook speelde mee dat dochter Elisah maar niet kon wennen aan de junks die het nabijgeleden Vincentiushuis in en uit liepen. "Ze zette haar fiets op slot en naast haar sprong een junk de gracht in", vertelt Boomkens. Nu staan er procureurs en advocaten op het bordje aan de gevel, en een galerie. "Het gebouw heeft duidelijk een upgrade gekregen."

Lees verder bij Trouw
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Het levenspad van Liesbeth List Empty
BerichtOnderwerp: Re: Het levenspad van Liesbeth List   Het levenspad van Liesbeth List Icon_minitimeza 2 dec 2017 - 9:38

Veel tot nog toe onbekende wetenswaardigheden beschreven in invoelende, terughoudende stijl

Boek (non-fictie) - Liesbeth List - De dochter van de vuurtorenwachter


Door: Hein Janssen 2 december 2017, 02:00



Liesbeth List had van 1965 tot 1979 een relatie met Cees Nooteboom - de Zangeres en de Schrijver. Erg gelukkig was die periode niet, althans als je La List zelf mag geloven. Zij was in zijn ogen dat onbeduidende zangeresje, hij de grote literator. Nooteboom heeft over die periode nooit iets willen zeggen, maar in de biografie Liesbeth List - De dochter van de vuurtorenwachter doet hij zijn verhaal.

Het is knap dat Dave Boomkens de beroemde schrijver zover kreeg. 'De literaire grootmeester' is de titel van het hoofdstuk dat hij aan zijn gesprek met Nooteboom wijdt en het is even lezenswaardig als amusant. Zo put de schrijver nogal wat anekdotes op uit de tijd dat hij tegen wil en dank onderdeel werd van de Nederlandse showbizzwereld. Bijvoorbeeld dat op een zekere dag dertig blikken kip-kerrie aan huis werden bezorgd door een nogal verwarde fan van List.

Nooteboom zag de zangeres voor het eerst in 1964 toen hij als recensent voor de Volkskrant aanwezig was bij een voorstelling van Shaffy Chantant. Hij beschreef daarin onder meer haar 'groen fluwelen pak met broek van Dick Holthaus'. In een mooie achterafbespiegeling onderzoekt Nooteboom de overeenkomst tussen hen beiden: de oorlog. List kwam na de zelfmoord van haar moeder in Nederlands-Indië terecht bij pleegouders op Vlieland, Nooteboom raakte door de oorlog van zijn familie verwijderd. Twee onthechte zielen uit verschillende werelden die elkaar vonden, en uiteindelijk weer verloren.

Dat en veel meer heeft Boomkens opgediept, achterhaald en opgeschreven. Weliswaar in een nogal invoelende, bewonderende stijl, maar soms ook terughoudend, en vol tot nog toe onbekende wetenswaardigheden. Zoals het hoofdstuk waarin de literaire kwaliteiten van Lists repertoire worden geanalyseerd. Het waren niet de minsten die teksten voor haar schreven; naast Nooteboom ook Remco Campert, Hugo Claus, Lennaert Nijgh en Jan Terlouw. 'Liesbeth staat in dienst van de tekst. Zij zingt een lied op zo'n manier dat er niets gekunstelds meer aan is', zegt Frits Spits over Lists interpretatie van die teksten.

Door gesprekken met heel veel artiesten, maar ook met Bas Heijne, Wim Kok en zelfs de intussen stokoude componist Mikis Theodorakis komen uiteraard de bekende omstandigheden van Lists leven en carrière aan bod: Indië, Vlieland, de wilde jaren zestig, Shaffy, de momenten van bewonderd worden en verguisd, de doorstart na weer een doorstart. Boomkens' rijk geschakeerde biografie leidt uiteindelijk tot de constatering dat Liesbeth List, niet in het minst door haar eigen doorzettingsvermogen, is gaan behoren tot de grote artiesten van na de Tweede Wereldoorlog.

Volkskrant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Het levenspad van Liesbeth List
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Liesbeth List
» Liesbeth List – Even Eeuwig
» Interview Liesbeth List in NRC
» Verjaardagswandeling voor Liesbeth List (75)
» Liesbeth Dolk - Vindplaatsen, de Indische jaren van F. Springer

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: